Выращиваем окру для Вас!

Походження окри


Окра (бамия) - овочева культура сімейства мальв родом з Індії. Ще її називають бамия, гомбо, дамські пальчики або абельмош їстівний.

Хоча батьківщиною бамії вважають Індію, але в кліматі нашої країни вона відмінно росте і плодоносить. У наших широтах бамія є однорічним трав'янистою рослиною. У висоту вона може досягати до 40 см, але бувають випадки, коли рослини деяких сортів досягали двох метрів. У окри дуже товсте і гіллясте стебло. Листя опущені світло-зеленого кольору. Квітки досить великі, мають жовтувато-кремовий колір. Плоди бамії також називають коробочками, через те, що вони мають 4-8 гранную форму, покриті тонкими щетинками.
 
Молоді стручки бамії вживають в їжу. За смаком вони нагадують щось середнє між кабачками і стручкової квасолею, баклажанами і спаржею. З бамії готують салати і супи, крім того, стручки сушать, заморожують і консервують.
 
Окра багата корисними речовинами, в тому числі аскорбінової кислотою і іншими вітамінами. У насінні міститься до 20% масла, що нагадує на смак оливкову олію. Сік овочевої культури тягучий і липкий. З зрілих насіння готують напій, за смаком нагадує каву.
 
Збирають плоди окри багаторазово, приблизно кожні 3-4 дні, до самих заморозків, якщо зрілі плоди не збирати, вони грубіють, стають жорсткими і неїстівними.

06.08.2019